Актери на Фестивалу

Горан Богдан

Глумац
Подели:

Инфо

  • Име: Горан Богдан
  • Датум рођења: 02, окт 1980
  • Боравиште: Хрватска
  • Висина: 188
Линкови:

Биографија

Горан Богдан (Широки Бријег, 2. октобар 1980) хрватски је позоришни, филмски и телевизијски глумац. Основну и средњу школу похађао је у родном граду, након тога уписао Економски факултет у Загребу, а са њим упоредо студирао и Саобраћајни факултет, на коме је завршио три године студија. Академју драмских уметности у Загребу уписао је 2005. године и дипломирао 2012. године.
Своје најпознатије улоге играо је у филмовима Број 55 (2014), Соња и бик (2012), Неке друге приче (2010), док је публици из Србије најпознатији по улози Мустафе Голубића у серији Сенке над Балканом (2017).

Биографија

Рођен је 2. октобра 1980. године у Широком Бријегу. Његов отац Шимун професор је на Машинском факултету у Мостару, док је мајка Мила професорка матерматике у Средњој струковној школи у Широком Бријегу. Горан има три брата и две сестре.

У Загреб је отишао са намером да студира на Економском факултету, али је врло брзо развио љубав и према глуми. Своју глумачку каријеру почео је у културном центру Пешченица и придружио се аматерској драмској секцији Гаудеамус, а касније и многим другим.
Глумом је почео да се аматерски бави још са 15 година, а као шестанестогодишњак свирао је гитару у рок бенду Луни Меугим, који је и даље актуелан.

Глумачка каријера

Горан је 2010. године постао стални члан Загребачког казалишта младих остваривши у том позоришту велики број улога у представа које су извођење широм света : Хамлет, Коко и Паризу, Пут око света у 80 дана, Гуливерова путовања, Писмо Хеинеру Милеру, Ружно паче и у многим другим. Поред улога у Загребачком казалишту младих глумио је и у другим позориштима, у представама У земљи чуда, Пир малограђана, Пијани процес, Осврни се и другим.
Иза себе има велики број телевизијских и филмских улога, а највећу пажњу привукао је улогама у филовима Соња и бик (2012), Неке друге приче (2010) и постао тако рекордер по броју улога на Филмском фестивал у Пули. Поред тога, један је од главних глумаца серије Сенке над Балканом, где тумачи лик Мустафе Голубића.

Након каријере у Хрватској, почео је да игра улоге и у страним филмвоима. У француско-британској криминалистичко серији Последњи Пантер (2015) играо је улогу Србина Милана Челика, а након тога и у трећој сезони америчке серије Фарго. Такође, добио је улоге у филмовима All Inclusive (2017) и Нисмо причали о крају (2018).

На Сарајевском филмском фестивалу био је члан жирија, 2017. године. Са својим кумом основао је фестивал Западна Херцеговина који промовише нове филмове и музику.

Филмографија на Фестивалу

Social

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.

View the embedded image gallery online at:
https://filmskisusreti.rs/akteri/80-goran-bogdan#sigProId74fd40ee03