Актери на Фестивалу

Зоран Цвијановић

Глумац
Подели:

Инфо

  • Име: Зоран Цвијановић
  • Датум рођења: 25, јан 1958
  • Боравиште: Србија
Линкови:

Биографија

Зоран „Зоки“ Цвијановић (Београд, 25. јануар 1958) је српски и југословенски глумац.

Биографија

Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду 1982. Прва улога након студија била му је у ТВ серији „Сиви дом“ (1984—1985). До данас је глумио у преко 50 филмова и ТВ серија, од којих су најзначајнији: „Октоберфест“ (1987), „Полтрон“ (1989), „Ми нисмо анђели“ (1992), „Полицајац са Петловог брда“ (ТВ серија) (1993—1994), „Отворена врата“ (ТВ серија) (1995), „Сложна браћа“ (ТВ серија) (1995), „Лепа села лепо горе“ (1996), „Миле против транзиције“ (ТВ серија) (2003).

Од 1982. до 1987. био је члан Југословенског драмског позоришта, а од 1987. до 2002. позоришта Атеље 212. Од 2002. има статус слободног уметника[1]. Режирао је неколико филмова. У последњих неколико година интензивно се бави управљањем отпадом и рециклажом. Септембра 2016. постао је директор Високе школе драмских умјетности Андрићград.

Течно говори енглески језик. Ожењен је и отац је двоје деце.

Филмографија на Фестивалу

Social

Летња позорница у Тврђави

Преспав
ПРЕСПАВ / Филмски Сусрети 2021

ТВ серија "Преспав" је оригинални играни телевизиски програм у формату ситкома у продукцији ОХО. Састоји се од 5 сезона за чије су потребе продуциране укупно 122 епизоде. Део њих је у копродукцији са Македонском Радио Телевизијом (сезоне 3, 4, 5).

Пансион "Преспав" је метафора реалних друштвених дешавања у Северној Македонији. У њима се огледа балкански менталитет од кога ликови не могу да побегну, док истовремено имају и жељу да успоставе и да поштују европске стандарде.

Ова ситуација доводи ликове у стални конфликт, док из њихових неспоразума произлазе комичне ситуације у којима се препознају и сами гледаоци.

Прича прати браћу Бузалевски који отварају пансион у Преспи, на месту очеве куће, уз помоћ средстава из европских ИПА фондова. Поред браће, живот у пансиону праве узбудљивим њихови романтични партнери/ке, сарадници, пријатељи из детињства и гости који долазе у рај поред Преспанског језера.

Оригинална идеја: Елеонора Венинова и Пеце Талески
Продуцент: Пеце Талески
Режија: Игор Иванов, Вардан Тозија, Гјоргји Унковски, Дина Дума и др.
Сценарио: Сашо Кокаланов (главни сценариста), Артин Селмани, Вардан Тозија и други (С. Македонија), Алек Попов и Дељана Манева (Бугарија), а од следеће шесте сезоне и Небојша Ромчевић и Маја Новељић Ромчевић (Србија).

Играју: Јелена Јованова Перић, Дритон Вејсели, Тијана Дапчевић, Игор Ангелов, Васил Зафирчев, Горан Стојаноски, Игор Стојчевски, Игор Дзамбазов, Адријан Азири, Емра Куртишова, Наташа Петровић, Владимир Тулиев, Владо Јовановски.